Zoutelande, 4 – 9 April

Verheul en Schouten aan de leiding

Heike Verheul en Jacqueline Schouten zijn als enige speelsters nog ongeslagen in het NK voor vrouwen. Het duo wist in het Beach Hotel in Zoutelande ook de tweede partij in winst om te zetten.

DSC00039

Heike leverde een topprestatie door haar clubgenote Ester van Muijen te verslaan. Jacqueline won in een fraaie aanvallende stijl van Leonie de Graag. Maar de grootste verrassing van de tweede speeldag was de nederlaag die titelhoudster Vitalia Doumesh leed tegen debutante Stella van Buuren.

In het duel tussen de twee speelsters van ereklasser WSDV had Heike voortdurend het initiatief. Ook nadat de posities in het middenspel wat waren uitgedund was het Ester die op zoek moest naar de remise. Toen ook de tijd ging dringen werd het voor de oudste van de twee titelkandidaten steeds penibeler. Toch gaf Kingsrow aan dat het dubbeloffer 13-19! op de 54ste zet goed is voor een punt.

Ester offerde op een andere manier twee schijven, maar toen kon Heike haar stand zo opbouwen dat damhalen voor haar clubgenote er niet meer inzat zonder nog een schijf te investeren. Met drie schijven voorsprong kon Heike het niet meer fout doen en was haar tweede zege snel een feit.

Jacqueline Schouten boekte haar tweede zege ten koste van Leonie de Graag, die voor een riskante omsingeling koos en daar al snel spijt van kreeg. De aanval van Jacqueline werd steeds sterker, zeker toen ze er in slaagde een klaverblad van haar opponente te isoleren. Toen Leonie ook op haar linkervleugel geen speelbare schijven meer had was het einde verhaal.

De nederlaag van Vitalia Doumesh kwam min of meer uit de lucht vallen. Nadat Stella van Buuren zich op de 28ste zet de positionele blunder 18-23? had laten ontglippen gaf niemand nog een cent voor de stelling van de debutante. Toen Vitalia meende met een offer een snelle doorbraak te forceren keerden de kansen. Achteraf had Vitalia op de zet 44 maar de afwikkeling naar dam met 15-10 en 30-24 moeten nemen, ondanks de vang met 12-18. De zes om zes die dan overblijft biedt meer kansen dan de partijvariant, die in een martelgang voor de titelverdedigster resulteerde.

Slechts één partij kreeg in de tweede ronde een vreedzaam slot. Denise van Dam en Rianka van Ombergen waren het toernooi begonnen met een nul en wilden de tweede speeldag ongeschonden doorkomen. In de slotfase kwam Rianka nog wel een schijfje voor, maar omdat Denise iets eerder dam kon halen tekenden de speelsters na de 55ste zet van zwart de vrede.

Daaf Kasse

Programma
Maandag 4 april
- Aankomst
- 13:30 uur: Opening
- 14:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 5 april
- 12.00 uur Ronde 2

Woensdag 6 april
- 12.00 uur Ronde 3

Donderdag 7 april
- 09.30 uur Ronde 4
- 15.00 uur Ronde 5

Vrijdag 8 april
- 12.00 uur Ronde 6

Zaterdag 9 april
- 10.00 uur Ronde 7
- ca. 15.30 uur Prijsuitreiking en sluiting