Zoutelande, 4 – 9 April

NK vrouwen pas op slotdag beslist

VitaliaNa de voorlaatste speeldag in het NK dammen voor vrouwen zijn er nog drie speelsters die kans hebben op de nationale titel. In de zesde ronde kwam Vitalia Doumesh (foto) dankzij winst op Denise van Dam in punten op gelijke hoogte met Heike Verheul, die remise speelde tegen Jacqueline Schouten.

Uitgerekend de twee hoogst geklasseerde speelsters moeten het in de slotronde tegen elkaar opnemen. Omdat Heike een plusje achter haar naam heeft staan en Vitalia een minnetje heeft Heike aan een “normale” remise genoeg voor haar eerste titel bij de vrouwen.

Ook Jacqueline Schouten heeft nog een theoretische kans op de hoofdprijs. Als het duel tussen Heike en Vitalia in een plusremise voor laatstgenoemde eindigt en Jacqueline van Ester van Muijen wint eindigen er drie speelsters gedeeld bovenaan…

Vitalia Doumesh had in de voorlaatste ronde weinig problemen met Denise van Dam. Denise stond al niet lekker, maar het plan met 22.36-31?! was niet verantwoord. Enkele zetten later kon Denise naar dam combineren maar Vitalia pakte de dam met schijfwinst af waarna Denise zich snel gewonnen gaf.

De opening van de partij tussen Heike Verheul en Jacqueline Schouten riep herinneringen op aan een oude matchpartij tussen Ton Sijbrands en Andries Andreiko. Na enkele vereenvoudigingen was de muziek uit de stelling en op de 47ste zet tekenden de speelsters de vrede.

Leonie de Graag won voor de tweede keer in dit toernooi en kwam weer op een score van vijftig procent uit. Stella van Buuren lette op zet 28 even niet goed op, speelde 30-25? in plaats van 45-40 of 43-39 en kreeg toen meer dreigingen te verwerken dan haar stand aankon.

RiankaEster van Muijen en Rianka van Ombergen (foto) vochten een zeer interessant duel uit. Na het verbreken van de hekstelling die Rianka op het bord had gebracht had Ester iets prettiger spel maar in de loop van de partij verwaterde haar voordeel. Ester ging in het eindspel nog op jacht naar een plusje. Dat zat er zeker in, maar achter het bord vond Ester het niet.

Tekst Daaf Kasse

Programma
Maandag 4 april
- Aankomst
- 13:30 uur: Opening
- 14:00 uur: Ronde 1

Dinsdag 5 april
- 12.00 uur Ronde 2

Woensdag 6 april
- 12.00 uur Ronde 3

Donderdag 7 april
- 09.30 uur Ronde 4
- 15.00 uur Ronde 5

Vrijdag 8 april
- 12.00 uur Ronde 6

Zaterdag 9 april
- 10.00 uur Ronde 7
- ca. 15.30 uur Prijsuitreiking en sluiting